Hoogbegaafdheid is geen excuus

Te vaak hoor ik dat een kind of volwassenen iets niet kan omdat het hoogbegaafd is.

Een voorbeeld. Hoogbegaafden raken sneller verveeld. En dat klopt. Als je kijkt naar mijn CV dan zie je hoe vaak ik van functie ben gewisseld. Mijn beoordelingen waren uitstekend maar ik verveelde me dood en ging dan na een jaar op zoek  naar iets nieuws.

Dat is geen excuus om daardoor dingen niet af te maken. Mijn laptop staat vol met projecten die ik  niet heb afgemaakt. Ik kon de motivatie niet meer opbrengen. Toch wil ik het excuus dat ik hoogbegaafd ben hier zeker niet voor gebruiken. Het is gewoon menselijk. Een heleboel mensen maken dingen niet af omdat ze hun interesse hebben verloren. 

In het boek Grit van Angela Duckworth betoogt zij dat passie en doorzettingsvermogen ervoor zorgen dat doelen behaald worden. Passie vasthouden is voor veel mensen een probleem en is echt niet alleen het probleem van hoogbegaafden. Wellicht verliezen hoogbegaafden wat sneller hun passie omdat ze zich zaken wat sneller eigen maken.
Dat wil niet zeggen dat gebrek aan passie ervoor moet zorgen dat het stopt. Ik kan bijvoorbeeld mezelf ook uitdagen er andere (out of the box) dingen aan te verbinden om ze de passie terug te krijgen. 

Doorzetten heeft een deel van hoogbegaafde niet geleerd. Omdat leren vaak gemakkelijk ging hoefde er geen extra inspanning geleverd te worden als het lastig werd. Zo moet ik mezelf er regelmatig aan herinneren dat bij nieuwe uitdagingen aangaan de leerkuil erbij hoort en dat ik niet moet vluchten maar moet zorgen dat ik er doorheen ga.
Dat wil niet zeggen dat je hoogbegaafdheid als excuus mag gebruiken om iets niet af te maken. Wat je moet doen is jezelf een schop onder de kont geven.

Door te weten dat je hoogbegaafd bent kun je uitdagingen die je ondervindt in je leven vaak beter plaatsen. Dat wil niet zeggen dat je daardoor ook mag opgeven. Ieder mens vindt op zijn of haar niveau uitdagingen op zijn pad. Die als je verder wilt komen moet overwinnen. Als hoogbegaafde zijn de uitdagingen vaak anders maar dat is geen excuus om op te geven.

Deze blogs automatisch in je mail ontvangen?