De leerkuil

 Heb je er al over gehoord? Bij het voltijdshoogbegaafde onderwijs zie je in elke klas wel een poster hangen die hierover gaat.

De leerkuil is een metafoor over je raadt het al: leren. De gedachte hierbij is dat als je echt iets leert je door een kuil moet. Als je in die kuil zit en je komt er niet uit dan kun je hulptroepen inschakelen. Kom je door de leerkuil, dan heb je iets geleerd. Als de leerstof of uitdaging niet op maat is maar te gemakkelijk dan spring je over de leerkuil heen en hoef je het dus niet echt aan te gaan. Je weet het immers al. 

Een heleboel hoogbegaafden leren dus niet om te gaan met de leerkuil. Vallen ze onverhoopt toch een keer in de kuil dan keren ze snel om en gaat ze iets anders doen. In de leerkuil zitten geeft namelijk een ongemakkelijk gevoel. Het geeft mij een gevoel van falen en het gevoel dat ik heel erg dom ben. En dat gevoel wil ik heel erg graag vermijden.

Dat is lastig als je andere stappen wilt nemen. Bijvoorbeeld het vinden en aangaan van werk dat wel voldoende uitdaging geeft. Want dat betekent weg uit je comfortzone en veel tijd doorbrengen onder in die leerkuil. Dat had ik toen ik koos om te gaan ondernemen. Dat heeft mij veel stress opgeleverd. En die stress kwam voort uit echt moeten leren. Dus niet iets doen wat ik allang kon.

Wat kan je allemaal helpen als je in de leerkuil zit:

  1. Weet dat je daar in zit. Het helpt mij ongelofelijk als ik erken dat ik in de kuil zit. 
  2. Wees niet bang om fouten te maken. Vroeger dacht ik dat ik een soort super woman was, ik wilde geen fouten maken en maakte daardoor niet zo vaak fouten. Maakte ik een fout dan was ik soms uren of dagen van slag. Omarm jezelf bij een fout, haal je schouders op en probeer gewoon opnieuw.
  3. Stel doelen en maak een goed plan. Hoogbegaafde breinen houden er vaak van om puzzels op te lossen. Zie het probleem als een puzzel en bedenk een goede oplossing.
  4. Gebruik handige strategieën. Soms denk je te moeilijk, echt waar. En kan het door simpel te denken worden opgelost.
  5. Vraag hulp!!!! Dat is voor mij ook nu nog vaak een uitdaging. Ik doe het graag alleen.
  6. Leren gaat stap voor stap. Een groot einddoel is goed, maar maak tussendoelen die wel gemakkelijk te bereiken zijn.
  7. En loop niet weg! Maar zet door. Succesvolle mensen hebben hun succes bijna altijd te danken aan VOLHOUDEN.

Deze blogs automatisch in je mail ontvangen?