Artikelen over volwassenen en werk

Hoogbegaafd en toch nergens aan de bak

Mandy Miezelmoots in Eva Jinek
november 2020

Als je buitengewoon intelligent en begaafd bent, staat iedere werkgever om je te springen, toch? Nou, niet per se. Hoogbegaafde volwassenen lopen op de arbeidsmarkt en op de werkvloer vaak tegen onbegrip, verveling, vooroordelen en conflicten aan. “Omdat ik zo snel zag wat beter kon, werd ik vaak lastig gevonden.”

Waarom je ook van een kantoorbaan ziek kan worden (en hoe het beter kan)

Tanmoy Goswami voor de Correspondent
augustus 2020

Elk jaar overlijden zo’n 2,8 miljoen werknemers aan stress en uitputting – ook als ze een ‘gewone’ kantoorbaan hebben. Hoog tijd om anders na te denken over geestelijke gezondheid op het werk. Hier zijn vast vier aanbevelingen.

Waarom hoogbegaafden zich vaak niet goed voelen op het werk

Radio 1 België #weetikveel
juni 2020

Slechts 1 op de 5 hoogbegaafden voelt zich goed op het werk. 72% van de hoogbegaafden weigert zelfs een promotie omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Kathleen Venderickx verklaart hoe dat komt in #weetikveel.

Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?

Universiteit van Vlaanderen
maart 2020

Over getalenteerde werknemers Hoogbegaafde mensen leggen gemakkelijk verbanden en denken supersnel. Een aanwinst voor elk bedrijf, zou je denken. Toch gaat het vaak niet van een leien dakje op de werkvloer en benutten veel getalenteerde werknemers hun potentieel niet. Burn-out, bore-out of jobhoppen komen bij deze groep dan ook vaak voor. Hoe komt dat?

Expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx, professor aan de UHasselt, aan het woord! Prof. dr. Kathleen Venderickx en prof. dr. Tessa Kieboom hebben bijna 20 jaar ervaring met het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Samen runnen ze het expertisecentrum Exentra.

Ze schreven verschillende boeken over het topic, waaronder:

– Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is van prof. dr. Tessa Kieboom

– Meer dan Intelligent van prof. dr. Tessa Kieboom en prof. dr. Kathleen Venderickx Te verkrijgen via www.exentra.be/meer-weten-meer-lezen/

Op zoek naar de oorzaken van depressie. ‘We zijn vervreemd geraakt van onze pijn’

Annemiek Leclaire
december 2019

De Britse journalist Johann Hari onderzocht de oorzaken van depressie, ook die van zichzelf. Hij vindt dat bestaande behandelingen tekortschieten. ‘We moeten ons idee uitbreiden van wat een antidepressivum is. Alles wat een depressie kan verminderen, is een medicijn.’

‘Hoogbegaafden missen aansluiting en gaan vaak gefrustreerd van baan naar baan’

Priscilla van Agteren
september 2018

Hoogbegaafd zijn lijkt een zegen. Snel informatie verwerken en multitasken, wie wil het niet? Maar op het werk lopen super-slimme mensen tegen problemen aan. Er is nu een bureau dat hen helpt.

Waarom vinden slimme vrouwen geen nieuw lief?

Universiteit van Vlaanderen
november 2017

Paniek op de partnermarkt! Want prof. dr. Dimitri Mortelmans heeft verteld dat slimme vrouwen geen nieuw lief vinden na een echtscheiding. En nee, dit college gaat niet over verliefdheid en chemische processen. Het gaat over drie heilige sociologische principes. En over downdaten. De wijze raad van professor Mortelmans krijg je er gratis en voor niks bij!

Waarom behalen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Universiteit van Vlaanderen
november 2017

Je zou kunnen denken dat voor mensen een IQ van 135 alles vanzelf gaat. Ze moeten een les Latijn maar één keer lezen en dan onthouden ze alles en ze begrijpen met een klein beetje moeite ingewikkelde formules. En toch hebben vele hoogbegaafden géén diploma. Zijn ze te lui of sociaal onaangepast? Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx legt uit waarom mensen met een IQ van 135 evenveel begeleiding nodig hebben als mensen met een IQ van 65.

Prof. dr. Kathleen Venderickx en prof. dr. Tessa Kieboom hebben bijna 20 jaar ervaring met het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Samen runnen ze het expertisecentrum Exentra.

Ze schreven verschillende boeken over het topic, waaronder:

– Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is van prof. dr. Tessa Kieboom

– Meer dan Intelligent van prof. dr. Tessa Kieboom en prof. dr. Kathleen Venderickx

Te verkrijgen via www.exentra.be/meer-weten-meer-lezen/

Hoe hoogbegaafden hun eigen grootste vijand kunnen zijn

Veel hoogbegaafden zijn gefrustreerd en werken onder hun niveau, of zelfs helemaal niet. Waar komt dat door en wat kunnen we ertegen doen?

Artikelen over kinderen en school

Lees meer

Artikelen over volwassenen en werk

Lees meer